U sklopu obilježavanja Erasmusdays 2025. u našoj školi, učenice 8. razreda uključene u izvannastavnu i dodatnu nastavu biologije sudjelovale su s nastavnicom prirode i biologije Vesnom Ovničević, u zanimljivoj i edukativnoj aktivnosti koja je povezala biologiju, kulturu i gastronomiju. Projekt je bio usmjeren na istraživanje tradicionalne i zdrave prehrane svih 27 zemalja Europske unije. Kroz istraživanje su učenice upoznale raznolikost europskih prehrambenih navika, tradicionalnih jela i namirnica, te su analizirale njihov utjecaj na zdravlje i održivost.
Rezultat ovog rada je izrada e-knjige pod naslovom „Okusi Europe – putovanje kroz europsku kuhinju“. Knjiga predstavlja svojevrsno kulinarsko putovanje kroz Europu te ističe važnost zdrave i uravnotežene prehrane kao dijela kulturne baštine i biološke raznolikosti. Svaka zemlja je predstavljena kroz odabrano tradicionalno jelo, kratak opis prehrambenih navika te nutritivne vrijednosti tipičnih sastojaka.
Ova aktivnost omogućila je učenicama razvoj istraživačkih i digitalnih vještina, potaknula timski rad te doprinijela razumijevanju važnosti zdrave prehrane u kontekstu održivog razvoja i europske suradnje. Projekt je ujedno pokazao kako biologija može biti poveznica između znanosti, kulture i svakodnevnog života.
Kroz kreativnost, entuzijazam i zajednički rad, učenice su uspješno predstavile rezultate svoga istraživanja i obogatile obilježavanje Erasmusdays jednim zanimljivom eknjigom.
Autor: Vesna Ovničević