Povodom obilježavanja Dana Erasmusa s učenicima 7b  (biologija ) i 8.c (kemija) učiteljica kemije i biologije Sanja Merdić organizirala je aktivnost pod nazivom SAJAM: Suradnja Aktivnih Jedinstvenih Alkemičara Mašte-znanost na tanjuru: gdje se stanice susreću sa zalogajem!    

Na toj aktivnosti su se spojili kemija i biologija – ali i slavonska tradicionalna kuhinja ( mast i kruh) te zdrave namirnice –  kratko ukiseljeni kupus i pržene sjemenke suncokreta.

Učenici izrađivali modele biljne i životinjske stanice, molekule limunske kiseline i kristalne rešetke natrijeva klorida (kuhinjske soli) i sve to povezali s hranom koju poznajemo i volimo. Proučavali su kako izgleda natrijev klorid u kiselom kupusu; što mast ima s modelima stanica; može li se znanost pojesti… Na ova i još neka pitanja odgovarali su alkemičari mašte – kroz  modele, okuse i mirise.

Na kraju su svoje rezultate prezentirali na štandu-“sajmu mašte”.

Ovim aktivnostima spajajući znanost i kreativnost učenici su kroz interaktivnu radionicu pokazali kako znanstvena mašta nema granica.

Cilj projekta bio je potaknuti suradnju, kritičko mišljenje i inovativnost među učenicima, te pokazati kako znanost može biti zanimljiva, maštovita i dostupna svima.

Autor: Sanja Merdić, učiteljica kemije i biologije

Skip to content