2022-06-09 18:07:27

JAVNI GOVORI NA SATU ENGLESKOG JEZIKA

Učenici 5., 7. i 8. razreda su povodom obilježavanja Dana medijske pismenosti od 2. do 8. svibnja dobili projektni zadatak iz engleskog jezika pripremiti javne govore pod mentorstvom svojih učiteljica engleskog jezika Katarine Ćorković Matančić i Iris Zorić.

Prije same pripreme, trebali su proučiti upute kako javni govor treba biti strukturiran, naučili su fraze na engleskom jeziku koje se koriste da bi govor zvučao uvjerljivije, naučili su najpoznatije tehnike uvjeravanja, usvojili su pravila komunikacije s publikom, uočili su važnost  uspostavljanja kontakta očima, gestikulacije, boje glasa, mimike, stava tijela i  samopouzdanja.  Također su gledali javne govore na engleskom jeziku te proučavali tehnike javnog govorništva.

Učiteljice su učenike najprije upoznale s kriterijima vrednovanja te su nakon toga dobili niz teza vezanih uz  aktualne teme kao npr. BOOKS ARE THE ONLY SOURCE OF LEARNING, PARENTS ARE CHILDREN' S BEST FRIENDS, ECO- FASHION IS THE FUTURE, CLOTHES DON' T MAKE THE MAN, TRAVELLING AROUND THE WORLD IS BETTER THAN STAYING AT HOME, A FRIEND IN NEED IS A FRIEND INDEED, VIRTUAL LIFE IS MORE INTERESTING THAN REAL LIFE itd.    

Nakon što su održali govor, morali su publici postaviti nekoliko pitanja o svojoj temi te odgovarati na pitanja publike. Na kraju je publika  morala evaluirati govornike po prethodno zadanim kriterijima te dati svoj komentar na javni govor. Učenici su bili vrlo uspješni u izvršenju zadatka te su naučili kako nadvladati tremu od javnog nastupa, kako zvučati samopouzdano, ali i kako prihvatiti konstruktivnu i dobronamjernu kritiku. Ovaj projekt je također i priprema za sudjelovanje na Međunarodnom natjecanju u javnom govorništvu i debati u koje sljedeće godine namjeravamo  uključiti i naše učenike. U takvoj vrsti natjecanja su ove godine učiteljice Katarina Ćorković Matančić i Iris Zorić sudjelovale u ulozi ocjenjivača javnih govora i debata u organizaciji škole Binus School Serpong iz Indonezije.

 

Koliko su uspješno naši učenici odradili zadatak, provjerite i sami u sljedećem videu.


https://www.youtube.com/watch?v=oJivWf6LcxM

Iris Zorić i Katarina Ćorković Matančić


Osnovna škola Jagode Truhelke Osijek