2023-10-18 08:19:47

Učenici 3. b obilježavaju Tjedan školskog doručka

Učenici 3. b razreda obilježavaju tjedan školskog doručka zanimljivim aktivnostima.

Učiteljica Liana Mur u suradnji s nutricionisticom Elenom Jažić osmislila je tjedni školski jelovnik za zdravi doručak u sklopu Erasmus projekta Kreaktivnost suvremenog učenja čija je kooordinatorica knjižničarka Irena Bando. Ovu je projektnu aktivnost učiteljica Liana sa svojim učenicima odlučila provesti u tjednu školskog doručka te na taj način doprinijeti obilježavanju navedenog tjedna u kojem se obilježava i Svjetski dan hrane, Dan jabuka i Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici tako cijeli tjedan, od 16. do 20. listopada imaju zdravi doručak u školi koji im se jako sviđa. U utorak, 17. listopada nutricionistica Eleonora, osnivačica nutricionističkog savjetovališta Victualis, održala je edukativni sat u 3. b razredu. Govorila je o pravilnoj prehrani, a učenici su vrlo aktivno sudjelovali u razgovoru otkrivši Eleonori i svoja najdraža jela. Učenici su naučili kako izgleda tanjur zdrave prehrane, da trebaju pojesti pet porcija voća i povrća dnevno za zdravlje i pravilan rast i razvoj te da ne postoji zdrava i nezdrava hrana, nego da za pravilnu prehranu treba paziti na količinu raznih namirnica koje unosimo u organizam. Naučili su u kojoj hrani ima proteina, što su mahunarke i nabrajali su hranu iz različitih skupina namirnica. Eleonora je naglasila da je za zdravlje, rast, razvoj i energiju potrebno konzumirati raznovrsne namirnice iz svih skupina (žitarica, voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, peradi, ribe, jaja i orašastih plodova). Središnji dio sata bio je otkrivanje zagonetnog jelovnika gdje su učenici najprije samostalno rješavali listić u koji su upisivali i crtali moguća rješenja i vlastite prijedloge za jela sa zanimljivim nazivima. Nakon toga su svi zajedno s gošćom Eleonorom donijeli konačan prijedlog rješenja zagonetnog jelovnika. Iza naziva Proteini na kruhu učenici smatraju da se krije kruh sa žitaricama i mliječni namaz. Školska pita je pita od jabuka. U šarenom tanjuru se nalazi puretina, kukuruz, rajčica, zelena paprika i domaći umak od rajčica. Popajev doručak čine zelene slane palačinke od špinata punjene špinatom i sirom. Zapečeno iznenađenje bila bi zapečena palenta s puno povrća, šunkom i sirom. Učenici su za kraj riješili labirint iz knjižice Proslavimo 4. tjedan školskog doručka zajedno! koja se nalazi na linku ispod.

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2023/09/TSD-2023-Zagonetni-jelovnik-1.pdf


Osnovna škola Jagode Truhelke Osijek